نمایی از خیابانهای کیش
جزیره کیش بخاطر فضای بکر و طبیعت زیبایش و همچنین سود دهی اقتصادی، همیشه مورد توجه ایرانیان بوده و حتی گرمی هوای کیش (با میانگین 27 درجه سانتیگراد) باعث کم رونقی آن نشده است ... اما بسیاری از مردم کمتر با دیدنیهای کیش آشنا هستند و اکثرا" بخاطر بازارهای کیش به این جزیره سفر می کنند که البته چند سالیست به دلیل بالارفتن قیمت بلیت، بیشتر مردم دبی را برای سفر انتخاب می کنند!)
کیش جزیره ای مرجانیست و به همین علت خاک آن سفید و چندان قابل رویش نیست و فقط تقریبا" بجز گیاهان بومی، گیاه دیگری در این خاک رشد نمی کند. با این حال بعد از بارندگی هایی که مخصوصا" در زمستان روی می دهد، فضای جزیره سرسبز و بسیار زیبا می شود. درختان خاصی هم که در جزیره کیش رشد می کنند، در کنار گیاهان خودرو، علوفه آهو ها، شترهای و دامهای اهالی کیش را تامین می کنند. آهو و شترهایی که در سطح جزیره بطور آزادانه به گردش می پردازند در 20 سال اخیر از جزیره های دیگر به کیش آورده شده اند و اکنون با توجه به آبشخورهایی که برای آنها در مکانهای مختلف جزیره ساخته شده به راحتی زندگی می کنند و به تعداد آنها افزوده شده.
منطقه آزاد کیش، بخاطر سابقه زیادی که در بازار اجناس دارد، کمتر توریستها را به سمت طبیعت بی نظیر خود جذب کرده و بجز بومیان جزیره کمتر عامه مردم از مکانهای دیدنی آن اطلاعی دارند. ساکنین جزیره کیش را به دو دسته می توان تقسیم کرد یکی بومیان قدیمی جزیره که اکثرا" به زبان عربی (که تفاوتهایی با عربی مرسوم در عربستان دارد) مکالمه می کنند، این دسته که اکثرا" سنی مذهب هستند در غرب که به منطقه عربها شهرت دارد، سکونت دارند؛ دسته دوم مردمانی هستند که از دیگر شهرهای ایران در این جزیره ساکن شدند که نسبت به اعراب جزیره در اکثریت هستند.
سابقه تجاری کیش به دوران هخامنشی می رسد
هتل داریوش از بیرون
سابقه تجاری کیش به سالها پیش برمی گردد. شواهدی به دست آمده که در دوره هخامنشی کیش مرکز اصلی صید مروارید هندوستان و بین النهرین بوده و بازرگانان بزرگ دنیا سفرهای زیادی به کیش داشتند. به گفته تاریخشناسان شکوفایی اقتصادی کیش از زمانی آغاز گشت که زلزله ای بندر سیراف را تخریب کرده و به دستور تورانشاه و به کمک حکام محلی بنی قیصر در این جزیره بندرگاهی ساخته شد که قطب بازرگانی خلیج فارس شد. نام قبلی کیش به همین علت دولتخانه بوده است.
در قسمت شمال کیش (که به طرف ساحل بندر عباس است) شهری قرار داشته که هم اکنون آثاری از آن باقی مانده و کنده کاری های چشمگیر و بناهای زیبای آنها بر روی سخره های ساحل بسیار دیدنی است. در سال 1912 میلادی پرتغالیها برای تصاحب بازارهای این منطقه به همراه چهارده ناو جنگی به کیش و هرمز حمله کرد که با سقوط شهر، جزیره به دست پرتغالیها افتاد. پرتغالی ها تا دوره صفوی که توسط شاه عباس از کشور رانده شدند در این جزیره به غارت و چپاول می پرداختند. این جزیره تا زمان حکومت محمدرضا شاه چندان مورد توجه نبود تا اینکه در سال 1349 جزیره مورد بازدید هیات های ایرانی و آمریکایی قرار گرفت و بخاطر محیط خاص کیش، طرحی برای تبدیل شدن جزیره به مرکز بین المللی توریستی، تجاری داده شد؛ در مهر 1351 مرکز عمران کیش با هدف تامین آسایش توریستها در جزیره شروع به کار کرد.
معماری مدرن
حال ورودی هتل داریوش
در این زمینه جزیره هایی مانند هاوایی الگو قرار داده شد؛ اگر ساختمانهای مدرن ساز مربوط به آن زمان را دیده باشید متوجه این موضوع می شوید (کازینو و هتل شایان). فاز اول و تا حدی فاز دوم این طرح پیش از انقلاب به بهره برداری رسید که معماری خاص جزیره کیش هم از آن زمان به طور فراگیر مورد استفاده قرار گرفت. بعد از انقلاب، کیش تا 1368 به عنوان یک جزیره محروم فقط با چند ساختمان فرسوده و بی استفاده ولی مدرن! زنده بود و در اقتصاد کشور هیچ جایگاهی نداشت، تا اینکه در این سال به عنوان منطقه آزاد اقتصادی باز به جنب و جوش افتاد.
سازمان منطقه آزاد کیش و رونق جزیرهدر سال 1371 با آغاز به کار مجدد سازمان منطقه آزاد کیش دوره رشد خود را سریعا" آغاز کرد. در سال 1376 با رونق گرفتن بازار توریست بهترین دوره حیات خود را طی می کرد ولی ساخت و سازهای بی رویه و خلاف معماری خاص کیش چهره یکدست کیش را خدشه دار کرده بود که این روند تا کنون ادامه دارد!
برنامه هایی که مدیران منطقه آزاد کیش برای ساکنین جزیره و مسافران در نظر گرفته بودند تا سالها زبانزد همگان بود. کیش تا سال 1376 پلیس مستقل با لباس و ماشینهایی مخصوص به کیش داشت. کنسرتها و برنامه هایی هم که پنج شنبه هر هفته بطور رایگان بعد از راهپیمایی خانوادگی که در کیش انجام می شد، تاثیر فرهنگی بالایی در مردمان جزیره داشت.
این طرح ها که بطور منظم در کیش یکی پس از دیگری به اجرا گذاشته می شد، چهره کیش را نزد ایرانیان توریست دلپذیر و درخشان کرده بود. شایان ذکر است که اولین شهر ایران که قرار شد "شهر اینترنتی" نام گیرد کیش بود، همچنین از سال 1375 تقریبا" تمام جزیره دارای پیست دوچرخه سواری بود. مسابقات اسب دوانی، والیبال ساحلی، تنیس و... هم بصورت منظم در کیش برپا بود.